Vliv důchodového systému na velikost kapitálového trhu : srovnání vybraných států k roku 2022 - Egertová, Eliška; Štěpánek, Pavel; Brabec, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zabývá vztahem mezi strukturou důchodového systému a velikostí kapitálového trhu ve vybraných státech k roku 2022. Cílem práce je zjistit, zda vyšší podíl fondového pilíře na financování penzí přispívá k větší vyspělosti a rozsahu kapitálového trhu měřeného poměrem tržní kapitalizace akcií k HDP. Teoretická část shrnuje základní modely financování penzijních systémů, způsoby státní podpory penzijních produktů a teorii fungování kapitálových trhů. Praktická část se opírá o komparativní analýzu důchodových systémů sedmnácti zemí, které reprezentují odlišné socioekonomické podmínky i rozdílnou míru rozvinutosti kapitálového trhu. Následně je u zkoumaných zemí provedena panelová regresní analýza s daty od roku 2003 do roku 2022, jejímž účelem je ověřit hypotézu, že vyšší zastoupení fondového financování v důchodovém systému pozitivně koreluje s velikostí kapitálového trhu. Výsledky empirické části ukazují, že země s rozvinutými kapitálově financovanými pilíři, zejména s dlouhodobě akumulovanými aktivy v penzijních fondech, vykazují vyšší úroveň tržní kapitalizace vůči HDP, zatímco státy založené převážně na průběžném modelu dosahují výrazně nižších hodnot. Analýza zároveň potvrzuje význam institucionálního prostředí a státní podpory penzijních produktů, které ovlivňují míru účasti obyvatelstva v kapitálově financovaných schématech a následný objem prostředků vstupující na kapitálové trhy. Práce uzavírá, že struktura důchodového systému představuje jeden z významných faktorů formujících velikost a dynamiku kapitálového trhu, přičemž vhodně nastavený fondový pilíř může podpořit finanční stabilitu a dlouhodobý hospodářský růst.
Vedoucí práce: Pavel Štěpánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses