Dopady sjednocení Německa na německý průmysl v 90. letech 20. století - Pečenka, Miroslav (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu dopadů sjednocení Německa na vývoj německého průmyslu v 90. letech 20. století. Cílem práce je ověřit hypotézu, že znovusjednocení představovalo zásadní mezník nejen pro makroekonomický vývoj Německa, ale také pro transformaci a restrukturalizaci klíčových odvětví, zejména automobilového a textilního průmyslu. Dílčí cíle zahrnují komparaci hospodářských systémů SRN a NDR před rokem 1990, identifikaci hlavních politických a ekonomických kroků spojených s procesem sjednocení, posouzení průběhu transformace a privatizace východoněmeckých podniků a vyhodnocení vývoje klíčových ukazatelů – produkce, zaměstnanosti, investic a exportu – v analyzovaných odvětvích. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část vymezuje rozdílné ekonomické systémy obou německých států, zasazuje sjednocení do politického a historického rámce a popisuje mechanismy transformace, privatizace a restrukturalizace průmyslu. Praktická část vychází z odborné literatury, statistických dat a komparativní analýzy vývoje automobilového a textilního průmyslu ve starých a nových spolkových zemích. Závěry práce potvrzují, že sjednocení Německa mělo výrazné a dlouhodobé dopady na průmyslový sektor. Zatímco automobilový průmysl dokázal využít rozsáhlých investic, modernizace a integrace do západoněmeckých výrobních struktur, textilní průmysl se potýkal s hlubokým poklesem konkurenceschopnosti, útlumem produkce a ztrátami pracovních míst. Proces sjednocení tak přinesl významné regionální disparity a ukázal, že úspěšnost transformace byla silně závislá na výchozím stavu odvětví a míře jejich schopnosti přizpůsobit se tržním podmínkám.