Pozitiva a negativa generování obrázků pomocí AI - Kostelecký, David (2025)
Bakalářská práce se zabývá problematikou generování obrázků pomocí umělé inteligence. V úvodní části jsou popsány základní principy fungování umělé inteligence a přehled klíčových generativních modelů zaměřených na tvorbu vizuálního obsahu. Práce se věnuje nejrozšířenějším nástrojům DALL-E, Midjourney, Stable Diffusion a Adobe Firefly, a provádí jejich komparaci z hlediska přístupnosti a možnosti uživatelského ovládání. Součástí teoretické části je také problematika prompt engineeringu a podrobná analýza pozitiv a negativ spojených s využíváním generativní AI pro tvorbu obrazu. Praktická část práce je založena na dotazníkovém šetření zaměřeném na schopnost respondentů rozpoznat rozdíl mezi obrázky vytvořenými člověkem a obrázky generovanými umělou inteligencí. Respondenti odpovídali na binární úlohy i na otázky s mnohočetným výběrem odpovědi. Výsledky byly analyzovány pomocí statistických metod, včetně korelace, t-testů a jednofaktorové ANOVA. Analýza ukazuje rozdíly mezi jednotlivými typy úloh, vliv zkušeností s AI i vizuální tvorbou na úspěšnost odpovědí a vztah subjektivní vnímané obtížností na skutečnou přesnost. Práce tak poskytuje komplexní pohled na možnosti a omezení vizuální generativní AI a zároveň přispívá k lepšímu pochopení toho, jak lidé hodnotí a interpretují vizuální obsah tvořený moderními generativními modely.