Pozitiva a negativa generování obrázků pomocí AI - Kostelecký, David; Berka, Petr, 1959-; Zamazal, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalářská práce se zabývá problematikou generování obrázků pomocí umělé inteligence. V úvodní části jsou popsány základní principy fungování umělé inteligence a přehled klíčových generativních modelů zaměřených na tvorbu vizuálního obsahu. Práce se věnuje nejrozšířenějším nástrojům DALL-E, Midjourney, Stable Diffusion a Adobe Firefly, a provádí jejich komparaci z hlediska přístupnosti a možnosti uživatelského ovládání. Součástí teoretické části je také problematika prompt engineeringu a podrobná analýza pozitiv a negativ spojených s využíváním generativní AI pro tvorbu obrazu. Praktická část práce je založena na dotazníkovém šetření zaměřeném na schopnost respondentů rozpoznat rozdíl mezi obrázky vytvořenými člověkem a obrázky generovanými umělou inteligencí. Respondenti odpovídali na binární úlohy i na otázky s mnohočetným výběrem odpovědi. Výsledky byly analyzovány pomocí statistických metod, včetně korelace, t-testů a jednofaktorové ANOVA. Analýza ukazuje rozdíly mezi jednotlivými typy úloh, vliv zkušeností s AI i vizuální tvorbou na úspěšnost odpovědí a vztah subjektivní vnímané obtížností na skutečnou přesnost. Práce tak poskytuje komplexní pohled na možnosti a omezení vizuální generativní AI a zároveň přispívá k lepšímu pochopení toho, jak lidé hodnotí a interpretují vizuální obsah tvořený moderními generativními modely.
Vedoucí práce: Petr Berka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses