Analýza dopadů války na Ukrajině na zbrojní průmysl v České republice z hlediska vybraných ekonomických ukazatelů v letech 2019-2024 - Kilián, Lukáš; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu dopadů války na Ukrajině na český zbrojní průmysl v období let 2019–2024, přičemž využívá vybrané makroekonomické ukazatele, jako jsou nezaměstnanost, zahraniční obchod a regionální zaměstnanost v oblastech s výraznou koncentrací obranného průmyslu. Teoretická část práce se věnuje specifikům obranného sektoru, popisuje jeho ekonomické a institucionální zakotvení v rámci NATO a Evropské unie a mapuje historický vývoj zbrojní výroby na území českých zemí. Rovněž zkoumá vliv krizí a ozbrojených konfliktů na ekonomiku, čímž vytváří teoretický rámec pro navazující empirickou analýzu. Praktická část této práce se zaměřuje na analýzu vývoje klíčových ukazatelů na základě dat získaných od Českého statistického úřadu, Ministerstva průmyslu a obchodu, výročních zpráv podniků a regionálních statistik trhu práce. Hlavní důraz je kladen na dynamiku exportu vojenského materiálu, změny ve struktuře nejvýznamnějších exportních destinací a vývoj zaměstnanosti v podnicích zbrojního průmyslu. Výsledky analýzy ukazují, že po roce 2022 došlo k výraznému navýšení poptávky, rozšíření výrobních kapacit i růstu exportu, což mělo významné dopady na makroekonomickou úroveň. Práce shrnuje klíčové trendy a posuzuje, jak zásadně válka na Ukrajině ovlivnila postavení českého zbrojního průmyslu v rámci národního hospodářství.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses