Postkvantová kryptografie se zaměřením na NTRU algoritmus - Paleček, Matěj (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na NTRU, asymetrický kryptosystém založený na mřížkách, který je považován za odolný vůči útokům kvantových počítačů. Práce poskytuje stručné uvedení do problematiky kvantových počítačů a přehled vybraných metod postkvantové kryptografie. Detailně vysvětluje matematické základy NTRU včetně teorie mřížek, problémů SVP a CVP, konvolučního polynomiálního okruhu a samotného NTRU algoritmu. Podstatná část práce je věnována kryptoanalýze NTRU, kde jsou rozebrány mřížkové útoky (Coppersmith-Shamir útok, LLL a BKZ redukce), hybridní útoky a side-channel útoky. Praktická část obsahuje implementaci NTRU algoritmu v jazyce Python pro přenos relačního klíče a demonstraci bezpečnostních útoků na malých parametrech s extrapolační analýzou bezpečnosti NTRU-743.