Analýza dopadů konfiskace a znárodnění československého průmyslu v roce 1945 na československou ekonomiku - Kulhánek, Matyáš; Jakubec, Ivan, 1960-; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje konfiskace a znárodnění československého průmyslu po roce 1945 a jejich hospodářské a politické důsledky do roku 1948. Cílem práce je zhodnotit, jak poválečné majetkové zásahy státu mění vlastnickou a institucionální strukturu průmyslu, jak ovlivňují jeho výkonnost a životní úroveň obyvatelstva a jak přispívají k přechodu od smíšené ekonomiky k centrálně plánovanému hospodářství. Práce vychází z dobových statistických pramenů, vládních dokumentů, odborné literatury a využívá komparativní, historicko-deskriptivní a historicko-kritickou metodu. Práce dochází k závěru, že konfiskace a znárodnění představují klíčovou etapu poválečné majetkové transformace, která omezuje prostor soukromého podnikání a vytváří materiální i institucionální základ pro centralizaci hospodářství. Analýza ukazuje rychlejší růst odbytu a zaměstnanosti ve znárodněném průmyslu oproti soukromému sektoru, avšak za cenu prohlubující se administrativní regulace, potlačené inflace a rozvoje černého trhu. Dvouletý hospodářský plán obnovy na léta 1947–1948 tyto trendy dále posiluje a přispívá ke koncentraci ekonomické moci ve státním sektoru, která usnadňuje politický převrat v únoru 1948. Přidaná hodnota práce spočívá v propojení právního a institucionálního rozboru Benešových dekretů s kvantitativní analýzou vývoje znárodněného a neznárodněného průmyslu.
Vedoucí práce: Ivan Jakubec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses