Analýza nákladů na uvěznění v České republice a Německu - Šurnická, Vendula (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu nákladů na uvěznění v České republice a Německu v letech 2010–2023. Teoretická část představuje vývoj nákladů na jednoho vězně, strukturu výdajů vězeňských systémů, rozdíly ve vězeňské populaci a personální kapacity obou zemí. Praktická část využívá komparativní analýzu nákladových struktur, analýzu časových řad a modelový výpočet možných úspor plynoucích ze širšího využití alternativních trestů. Výsledky ukazují, že mezi Českou republikou a Německem existují výrazné rozdíly jak v nákladech na jednoho vězně, tak ve struktuře uplatňovaných sankcí. Z modelového odhadu vyplývá, že rozšíření využívání alternativních trestů v českém prostředí může vést k výrazným finančním úsporám, aniž by byla narušena efektivita trestní politiky. Práce tak nabízí ucelený ekonomický pohled na fungování vězeňských systémů a v kontextu současné trestní politiky zdůrazňuje potenciál méně nákladných forem trestání.