Podpora zaměstnávání OZP na trhu práce v ČR a její efekt na mzdové náklady - Šoun, Denis (2025)
Osoby se zdravotním postižením (OZP) jsou osoby invalidní nebo osoby se zdravotním znevýhodněním (OZZ). Jedná se o zranitelnou skupinu obyvatelstva, do které spadá přibližně šestina dospělé populace v EU a která je znevýhodňována mimo jiné i na trhu práce. V ČR mohou zaměstnavatelé na chráněném trhu práce (CHTP) dostávat příspěvek na mzdové náklady zaměstnávaných invalidních OZP. Tato bakalářská práce popisuje vývoj mzdových nákladů a uplatňovaného příspěvku mezi prvním kvartálem 2018 a třetím kvartálem 2024 na datech celé populace zaměstnanců na CHTP s důrazným zaměřením na první čtvrtletí po čtyřech navýšení maximální výše příspěvku, kterou může zaměstnavatel dostat. Ve všech bezprostředně následujících čtvrtletích po navýšení došlo k nadprůměrnému růstu průměrného uplatňovaného příspěvku, průměrné mzdové náklady tak jasný vývoj neměly. V práci se dále na popis vývoje průměrných mzdových nákladů čtyřikrát využívá metoda difference-in-differences (DiD). Pro její použití je srovnáván trend průměrných mzdových nákladů mezi invalidními OZP a OZZ a je deskriptivně popsán efekt čtyř navýšení maximální výše příspěvku. Průměrné mzdové náklady invalidních OZP mezi všemi navýšeními sice rostly, ale méně než průměrné mzdové náklady OZZ. I přes limity práce, jako je omezená přesnost srovnání mezi invalidními OZP a OZZ při DiD analýze, krátký časový úsek nebo skutečnost, že jsou DiD testy prováděny na celé populaci, přináší práce analýzu celé populace zaměstnanců na CHTP a argumentuje, že je možná navyšování maximální výše příspěvku nedostatečným nástrojem pro pomoc invalidním OZP na trhu práce. Tato práce je první akademická práce zkoumající efektivitu tohoto navyšování v Česku.