Vplyv investícií do digitalizácie na produktivitu práce vo výrobnom sektore v českej republike v rokoch 2005 až 2023 - Hudáková, Hana (2025)
Bakalárska práca sa zaoberá vplyvom investícií do digitalizácie na produktivitu práce vo výrobnom sektore Českej republiky v období rokov 2005–2023. Cieľom práce je overiť, či rast investícií do informačných a komunikačných technológií prispieva k zvyšovaniu produktivity práce. Analytická časť práce vychádza z ročných časových radov získaných najmä z databáz OECD a Českého štatistického úradu. Metodologicky je analýza založená na viacnásobnom lineárnom regresnom modeli odhadnutom metódou najmenších štvorcov (OLS), pričom vzhľadom na nestacionaritu premenných boli použité ich prvé diferenciácie. Do modelu boli zaradené aj kontrolné premenné a dummy premenné zachytávajúce finančnú krízu v roku 2009 a pandémiu Covid-19 v roku 2020. Výsledky modelu ukazujú ekonomicky očakávané znamienka koeficientov, avšak vzhľadom na veľmi obmedzený počet pozorovaní nebola potvrdená ich štatistická významnosť. Práca poukazuje na metodologické limity krátkych časových radov, no zároveň poskytuje orientačný pohľad na vzťah medzi digitalizáciou a produktivitou práce v českom výrobnom sektore.