Etická dilemata v řízení - Žwaková, Dominika (2025)
Žijeme v době, ve které je výskyt etických problémů a dilemat, kterým management musí čelit, čím dál častější. Příznivě jejich výskyt ovlivňují mimo jiné přehnaný tlak na výkon, strukturální změny na pracovišti či technologický rozvoj. Cílem práce bylo identifikovat nejčastější dilemata, se kterými se manažeři setkávají, a analyzovat faktory, které ovlivňují jejich rozhodování v těchto situacích. Součástí práce bylo také zhodnocení nástrojů etického řízení dostupných v organizacích a posouzení jejich efektivity z pohledu manažerů. Výzkum byl realizován kombinací dotazníkového šetření a polostrukturovaných rozhovorů. Výsledky výzkumu ukázaly, že mezi nejčastější dilemata patří propouštění zaměstnanců, hodnocení a odměňování podřízených, tlak na výkon a rozpor mezi osobními a firemními hodnotami. Rozhodování manažerů je převážně ovlivněno kombinací faktorů, jakými jsou firemní hodnoty a etický kodex, osobní hodnoty a vlastní morálka či přesvědčení. Na základě získaných dat lze doporučit, aby organizace více posilovaly praktické využívání etických nástrojů a rovněž vytvářely prostředí, které umožní manažerům lépe sladit firemní požadavky s vlastními hodnotami. Tyto kroky můžou manažerům usnadnit rozhodování v oblasti etických dilemat.