Vývoj webové aplikace pro automatickou obnovu TLS certifikátů - Orlický, Filip; Svoboda, Jaroslav; Studený, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Práce se věnuje problematice automatizované obnovy TLS certifikátů, zejména u síťových zařízení, která tuto funkcionalitu v základu nepodporují. V současné době je trendem zkracování životnosti TLS certifikátů, což zvyšuje nároky na jejich správu. Do roku 2029 mají certifikační autority v plánu postupně zredukovat dobu jejich platnosti ze současných 389 dní na 47 dní, a v souvislosti s tím představuje absence automatizace na těchto zařízeních významnou provozní zátěž. Cílem práce je navrhnout a implementovat řešení, které umožní automatizovanou obnovu a nahrání TLS certifikátů i na zařízeních, jež ji nepodporují. Navržené řešení je realizováno formou webové aplikace vyvinuté v programovacím jazyce Python za použití mikroframeworku Flask, Jinja2 šablon a dalších externích knihoven. Výsledkem je funkční webová aplikace v proof of concept verzi, která umožňuje automatizovanou obnovu a nahrání TLS certifikátů na vybraných síťových zařízeních.
Vedoucí práce: Jaroslav Svoboda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses