Analýza faktorov ovplyvňujúcich vnútornú migráciu do vybraných krajov Slovenskej republiky v období 2001-2024 - Kollárová, Veronika Ľubica; Brožová, Dagmar, 1958-; Prošková, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Táto bakalárska práca analyzuje faktory ovplyvňujúce vnútornú migráciu do vybraných krajov Slovenskej republiky, konkrétne do Bratislavského a Košického kraju, v období rokov 2001-2024. Hlavným cieľom je identifikovať a analyzovať tieto faktory a taktiež overiť hypotézu, ktorá hovorí, že vnútorná migrácia obyvateľov SR je najvýraznejšie ovplyvnená mzdovými rozdielmi jednotlivých krajov SR. Teoretická časť sa zameriava na teoretické prístupy k téme migrácii, na vybrané teórie migrácie a taktiež na opísanie migračných procesov na Slovensku. Praktická časť sa venuje kvantitatívnej analýze regionálnych dát pomocou dvoch panelových regresných modelov. Výsledky ukazujú, že mzdový diferenciál medzi krajmi neovplyvňuje migráciu do skúmaných krajov SR. Naopak miera nezamestnanosti a podiel osôb vproduktívnom veku najvýraznejšie ovplyvňujú vnútornú migráciu do Bratislavského kraja a aj do Košického kraja. Počas pandémie COVID-19 došlo zároveň k výraznému poklesu vnútornej migrácie v sledovanom období. Zistenia tejto práce môžu slúžiť ako podklad pre tvorbu efektívnejších regionálnych politík.
Vedoucí práce: Dagmar Brožová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses