Analýza cestovního ruchu v Československu a České republice v období 1989-2004 z ekonomického hlediska - Brůna, Zdeněk (2025)
Diplomová práce se zabývá vývojem cestovního ruchu v Československu a následně v České republice v období let 1989–2004, přičemž důraz je kladen na jeho ekonomický dopad na národní hospodářství a regionální rozvoj. V teoretické části je představena definice cestovního ruchu, jeho význam a historický kontext. Praktická část analyzuje statistická data o příjezdovém a výjezdovém turismu, vývoji ubytovacích kapacit, zaměstnanosti a regionálních rozdílech. Cílem práce je ověřit hypotézu, že přechod k tržní ekonomice, otevření hranic a privatizace výrazně přispěly k rozvoji turismu a měly pozitivní dopad na ekonomiku. Práce využívá deskriptivní, analytické a deduktivní metody a dochází k závěru, že cestovní ruch se stal významným sektorem české ekonomiky s potenciálem dalšího růstu.