Analýza cestovního ruchu v Československu a České republice v období 1989-2004 z ekonomického hlediska - Brůna, Zdeněk; Jakubec, Ivan, 1960-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zabývá vývojem cestovního ruchu v Československu a následně v České republice v období let 1989–2004, přičemž důraz je kladen na jeho ekonomický dopad na národní hospodářství a regionální rozvoj. V teoretické části je představena definice cestovního ruchu, jeho význam a historický kontext. Praktická část analyzuje statistická data o příjezdovém a výjezdovém turismu, vývoji ubytovacích kapacit, zaměstnanosti a regionálních rozdílech. Cílem práce je ověřit hypotézu, že přechod k tržní ekonomice, otevření hranic a privatizace výrazně přispěly k rozvoji turismu a měly pozitivní dopad na ekonomiku. Práce využívá deskriptivní, analytické a deduktivní metody a dochází k závěru, že cestovní ruch se stal významným sektorem české ekonomiky s potenciálem dalšího růstu.
Vedoucí práce: Ivan Jakubec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: moderní hospodářské dějiny [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses