Analýza finanční dostupnosti vlastnického a nájemního bydlení v Plzni v období 2013-2025 - Kasl, Jaroslav (2025)
Diplomová práce se zabývá vývojem finanční dostupnosti vlastnického a nájemního bydlení ve městě Plzeň v období 2013–2025. Cílem je kvantifikovat, jak se v čase mění „dosažitelnost“ bydlení pro domácnosti s mediánovým a podprůměrným příjmem a jakou roli v tomto vývoji hrají ceny bytů, mzdy, úrokové sazby, nabídka bytového fondu, demografické trendy a institucionální prostředí. Empirická část využívá indikátory price-to-income (P/I), rent-to-income (R/I) a housing-expenditures-to-income (E/I), které jsou vypočteny na základě dat z ISPV, Českého statistického úřadu, České národní banky, databáze INEM.cz a dalších zdrojů. Analýza ukazuje, že zatímco mediánová mzda v Plzni a Plzeňském kraji přibližně zdvojnásobila svou úroveň, ceny modelového vlastnického bytu vzrostly téměř na trojnásobek. Ukazatel P/I proto vykazuje zřetelné zhoršování dostupnosti, které bylo v letech zvýšených úrokových sazeb dále prohloubeno růstem splátkové zátěže zachyceným indikátorem E/I. U nájemního bydlení dochází rovněž k postupnému zhoršování dostupnosti, výrazněji u nízkopříjmových skupin. Práce dále ukazuje, že omezená a zpožděná nabídka nové výstavby, demografický tlak a regulatorní překážky na straně územního a stavebního řízení společně přispívají k napětí na trhu bydlení. V závěru jsou formulována doporučení pro regionální bytovou politiku města Plzně se zaměřením na posílení nabídky bydlení, rozvoj nájemního a sociálního segmentu a cílenou podporu ohrožených příjmových skupin.