Vliv minimální mzdy na nezaměstnanost pracovníků klasifikovaných jako ISCO 900 ve vybraných zemích střední a východní Evropy - Javorek, Michal (2025)
Diplomová práce zkoumá, zda změny relativní úrovně minimální mzdy ovlivňují míru nezaměstnanosti pracovníků zařazených do profesní skupiny ISCO 900 ve vybraných zemích střední a východní Evropy v letech 2011–2024. Práce testuje hypotézu, že růst minimální mzdy zvyšuje míru nezaměstnanosti pracovníků zařazených do profesní skupiny ISCO 900. Práce využívá nevyvážený panel deseti zemí sestavený z agregovaných dat Eurostatu. Empirická strategie je založena na panelových regresních modelech s fixními efekty zemí a času a na přístupu difference-in-differences, v němž je efekt identifikován interakcí indikátoru ISCO 900 s relativní úrovní minimální mzdy měřenou Kaitzovým indexem, přičemž ISCO 900 je porovnávána s kontrolní skupinou ISCO 700, resp. ISCO 400. Modely dále kontrolují reálný růst HDP, inflaci a daňový klín. Výsledky ukazují, že čistý efekt změn relativní minimální mzdy na nezaměstnanost pracovníků v ISCO 900, definovaný jako součet příslušných koeficientů, se podle Waldova testu statisticky neliší od nuly, přičemž bodové odhady jsou malé a často mírně záporné. Analýza současně ukazuje, že nezaměstnanost v ISCO 900 je výrazněji svázána s makroekonomickým cyklem, zejména s reálným růstem HDP. Práce přináší nové odhady pro skupinu ISCO 900, včetně rozlišení podle pohlaví, a doplňuje empirickou evidenci o dopadech minimální mzdy ve střední a východní Evropě.