Analýza procesu zavádění jednotné dávky státní sociální pomoci v České republice a její predikované dopady (2015-2025) - Fialová, Barbora (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje proces zavádění jednotné dávky státní sociální pomoci v České republice, která od října 2025 nahrazuje dosavadní roztříštěný systém čtyř nepojistných dávek (příspěvek na bydlení, přídavek na dítě, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení). V práci je analyzován historický vývoj těchto čtyř dávek za roky 2015–2023 v kontextu historických událostí a tehdejší ekonomické situace. Práce přináší retrospektivní analýzu, která na časové řadě celkových výdajů nahrazovaných dávek za roky 2015–2023 modeluje hypotetické dopady zavedení této jednotné dávky státní sociální pomoci v minulosti a demonstruje několik scénářů možného vývoje. Dále je extrapolací časové řady dosavadních výdajů vytvořena predikce ukazující, jak by se mohly vyvíjet výdaje při aktuálním nastavení systému a dále, jakým způsobem tyto výdaje může ovlivnit zavedení dávky státní sociální pomoci v různých scénářích. Výsledky ukazují, že zatímco varianta reformy s nízkou mírou take-upu může státu generovat významné fiskální úspory, varianta s vysokou mírou take-upu (nejen díky pracovnímu bonusu) má naopak potenciál výdaje státu na nepojistné dávky značně zvýšit. Práce dále identifikuje klíčové prvky nového systému, zejména odstranění bodů zlomu v příjmech a majetkové testování, a hodnotí jejich vliv na motivaci k legální práci. Na základě získaných poznatků a historického vývoje jsou formulována vlastní doporučení.