Analýza vládních záměrů fiskální konsolidace a jejich reálných dopadů na velikost státního aparátu v České republice v letech 2021–2024 - Karmazín, Miloš; Máslo, Lukáš Augustin, 1985-; Kareš, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje vládní záměry fiskální konsolidace v České republice v letech 2021-2024 a konfrontuje je s reálným vývojem velikosti státního aparátu. Cílem práce je analýza vývoje zaměstnanců státu (v členění na OSS a PŘO), jejich počtů a platů – dále zda došlo k naplnění deklarovaných slibů, zejména snížení počtu úředníků o 13 % a sliby vyplývající z ozdravného balíčku redukce objemu platů ve státní správě bez MO o 2 % a snížení provozních výdajů o 5 % bez MO. Teoretická část si zakládá na empirickém konceptu výdajových škrtů, teorii veřejné volby konkrétně Niskanenově modelu byrokracie, definování charakteristik „zaměstnanců státu“ a jejich dělení. Metodologicky autor dále rozděluje zaměstnance státu na „konsolidovatelný segment“ a „chráněný sektor“ pro přesnější analýzu vývoje. Analýza dat ze státních závěrečných účtů ukazuje, že celkový počet zaměstnanců vzrostl jak početně, tak platově (+3,34 % počty, +13,4 % objem platů) – převážně díky MŠMT. Očištěný konsolidovatelný segment poklesl početně (-4,31 %), objemem platů ale narostl (+9,54 %). V rámci vládních cílů nebyl splněn ani jeden. 13% pokles státních úředníků se podařil zhruba z jedné třetiny (-4,56 %), meziroční sliby 2% snížení objemu platů ve státní správě vedlo k nárůstu (+1,12 %), ani 5 % snížení provozních výdajů kapitol bez MO nevedlo k poklesu: mírný nárůst (+0,11 %). V ten samý rok ale, očištěno o MO a MŠMT, Vláda ČR seškrtala 38mld. Kč kapitálových výdajů meziročně a současně škrtla 6 mld. Kč investic SFDI z dotací SR. Konsolidace reálně probíhala výhradně skrze inflaci. Výsledky poukazují na inflační konsolidaci, velice silné zájmové skupiny a podezření na silnou byrokratickou rezistenci.
Vedoucí práce: Lukáš Augustin Máslo
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses