Fiskální politika Kennedyho a Johnsonovy administrativy v letech 1961-1969 - Tichý, Robert (2025)
Bakalářská práce se zabývá fiskální politikou prezidentů Johna F. Kennedyho a Lyndona B. Johnsona a jejím vlivem na hospodářství Spojených států v letech 1961 až 1969. Testovaná hypotéza zní: Fiskální politiky prezidentů Kennedyho a Johnsona přispěly pozitivně k růstu HDP a zároveň posílily roli federální vlády v ekonomice. Práce využívá kombinaci deskriptivní, explanační a komparativní metody, analýzy časových řad a dekompozice tempa růstu HDP výdajovou metodou. Praktická část analyzuje vývoj příjmů a výdajů federálního rozpočtu, strukturu a dynamiku federálního dluhu a podíl federálních výdajů a zaměstnanosti na celkové ekonomice. Práce dochází k závěru, že fiskální politiky Kennedyho a Johnsonovy administrativy skutečně pozitivně přispěly k růstu reálného HDP. Část hypotézy o posílení role federální vlády v ekonomice se však v relativním vyjádření nepotvrdila. Přidaná hodnota práce spočívá v autorském zpracování dat z oficiálních amerických statistik, včetně přepočtu do stálých cen, dekompozice růstu HDP a konstrukce ukazatelů podílu federální vlády na ekonomice, které umožňují kriticky zhodnotit výsledky keynesiánsky orientované fiskální politiky 60. let.