Zdanění zaměstnaneckých benefitů - Hořejší, Vladimíra (2025)
Diplomová práce se zabývá analýzou zdanění zaměstnaneckých benefitů v kontextu legislativních změn přinesených konsolidačním balíčkem s účinností od 1. ledna 2024. Cílem práce je vyhodnotit dopady nové legislativy na daňové zatížení zaměstnavatele a zaměstnance a navrhnout strategii optimalizace. Teoretická část definuje benefity a porovnává právní úpravu před a po zavedení změn. Praktická analýza na příkladu fiktivní společnosti prokázala, že legislativní změny vedly paradoxně k celkové daňové úspoře na straně firmy, především díky daňové uznatelnosti nákladů na stravování. U modelového zaměstnance došlo ke snížení daňového břemene zejména vlivem výhodnějšího zdanění bezemisních vozidel. Na základě zjištění, práce doporučuje optimalizaci stravovacích paušálů a podporu elektromobility pro maximalizaci daňové efektivity.