Fiskální politika prezidenta Donalda Trumpa s důrazem na daňové změny - Vosecký, Matyáš; Johnson, Zdenka, 1983-; Kovář, Martin, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Práce analyzuje fiskální politiku prezidenta Donalda Trumpa v jeho prvním prezidentském období s důrazem na daňové změny přijaté v rámci zákona Tax Cuts and Jobs Act. Práce se soustředí primárně na období mezi roky 2016-2022 z toho důvodu, aby zachycovala období, které nástupu republikánského prezidenta do úřadu předcházelo a taktéž první rok po skončení jeho mandátu a nástupu demokratické administrativy v čele s prezidentem Bidenem. Hlavním cílem práce je vyhodnocení platnosti stanovené hypotézy: Daňová úprava Donalda Trumpa vedla ke krátkodobému ekonomickému růstu, avšak zároveň prohloubila příjmovou nerovnost a zvýšila federální dluh. Nejprve je v praktické části práce předložena analýza vývoje příjmů, výdajů a celkové bilance federálního rozpočtu, přičemž je v rámci kapitoly taktéž vyhodnoceno působení daňových změn na tento vývoj a federální dluh. Následně autor v rámci práce analyzuje, do jaké míry republikánské daňové změny ovlivnily vybrané oblasti americké ekonomiky v podobě vlivu těchto změn na ekonomický růst a příjmovou nerovnost. Hlavním závěrem práce je potvrzení platnosti stanovené hypotézy v celém jejím znění. Autor se domnívá, že daňová úprava Donalda Trumpa vedla ke krátkodobému ekonomickému růstu, avšak zároveň prohloubila příjmovou nerovnost a zvýšila federální dluh.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses