Využití nástrojů umělé inteligence při penetračním testování webových aplikací - Přívozník, Martin; Klíma, Tomáš; Holub, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Práce se zabývá využitím nástrojů generativní umělé inteligence při penetračním testování webových aplikací na aplikační vrstvě. Cílem je analyzovat možnosti a limity těchto nástrojů v jednotlivých krocích metodiky OWASP Web Security Testing Guide (WSTG) a zhodnotit, ve kterých oblastech mohou reálně doplnit či urychlit práci penetračního testera. Teoretická část shrnuje principy webových technologií a jejich bezpečnosti, relevantní standardy OWASP, modelování hrozeb a základní koncepty generativních modelů v kontextu penetračního testování. Na tomto základě je odvozen zredukovaný checklist WSTG, omezený na testy proveditelné na aplikační vrstvě. V praktické části je proveden AI asistovaný penetrační test zranitelné aplikace OWASP Juice Shop. Nástroje umělé inteligence jsou využity jako asistent v jednotlivých krocích testování dle zjednodušeného checklistu WSTG. Výsledky testování ukazují, že nástroje generativní umělé inteligence mohou významně urychlit některé aspekty penetračního testování, zejména v oblasti mapování aplikace, identifikace běžných zranitelností a generování reportů, a to vše v souladu s definovanými omezeními. Naopak v oblastech vyžadujících hlubší analýzu, komplexní pochopení kontextu aplikace a zhodnocení možných dopadů se ukazuje, že AI nástroje mají stále značná omezení. Závěrem práce jsou dosažené poznatky namapovány na jednotlivé oblasti WSTG. Dále jsou tyto poznatky interpretovány z hlediska praktického využití a jsou formulována doporučení, jak smysluplně kombinovat práci penetračního testera s nástroji generativní umělé inteligence.
Vedoucí práce: Tomáš Klíma
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses