Dopady pandemie COVID-19 na strukturu zaměstnanosti v České republice v letech 2020–2022 - Homolka, Adam; Prošková, Petra; Brožová, Dagmar, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se zabývá dopady pandemie COVID-19 na strukturu zaměstnanosti v České republice v letech 2020-2022. Cílem je zjistit, jak pandemie ovlivnila zaměstnanost v jednotlivých odvětvích a které faktory určovaly vývoj míry nezaměstnanosti. Analytická část kombinuje deskriptivní analýzu trhu práce s ekonometrickým modelováním a doplňuje ji komparací s Evropskou unií. Výsledky ukazují, že pandemie zasáhla především odvětví s vysokým podílem osobního kontaktu. Naopak některá odvětví v terciárním a kvarterním sektoru zaměstnanost navyšovala. Změny zaměstnanosti se nejvýrazněji projevily u mladších pracovníků, kteří patřili mezi nejvíce zasaženou skupinu. Ekonometrická analýza potvrdila, že vývoj nezaměstnanosti byl ovlivněn zejména intenzitou protiepidemických opatření měřenou Stringency indexem. Počet potvrzených případů naopak statisticky významný vliv neměl. Práce poskytuje přehled o tom, jak pandemie proměnila strukturu českého trhu práce. Ukazuje, že dopady byly výrazně sektorově i demograficky odlišné a že administrativní omezení sehrála klíčovou roli ve vývoji nezaměstnanosti.
Vedoucí práce: Petra Prošková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses