Hospodářsko-politická doporučení NERV reagující na dění na trhu práce v České republice v období 2018-2024 - Beránek, Erik; Zubíková, Adéla; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu vývoje veřejných financí v období 2018–2024, jejímž cílem je lépe pochopit navrhovaná národohospodářská doporučení pro trh práce, která počátkem roku 2024 zveřejnila Národní ekonomická rada vlády (NERV). Teoretická část se věnuje vymezení fiskální politiky a soustavy veřejných financí. Dále popisuje jednotlivé druhy strnulostí na trhu práce a shrnuje přístupy ekonomických teorií k jeho vývoji. Závěrem teoretické části je vymezen poradní orgán vlády. Praktická část začíná analýzou fiskální politiky v období 2018–2024, na kterou navazuje přehled vývoje veřejných příjmů a výdajů za stejné období. Další kapitola obsahuje analýzu relevantních ukazatelů trhu práce. Poté následuje kapitola věnovaná popisu jednotlivých doporučení poradního orgánu vlády. Tato doporučení jsou následně analyzována a u těch, kde to jejich charakter umožňuje, doplněna modelovým příkladem zpracovaným autorem práce, který ilustruje jejich možný dopad na veřejné finance. V závěrečné kapitole je formulováno vlastní národohospodářské doporučení, včetně možných zdrojů financování a jejich potenciálních dopadů na veřejné finance a inflaci. V závěru práce jsou shrnuta výsledná zjištění týkající se jejich možného vlivu na veřejné finance.
Vedoucí práce: Adéla Zubíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses