Výzkum zákaznické spokojenosti firmy Trdlokafe s.r.o. - Kardanova, Dana; Tahal, Radek, 1970-; Vaculová, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu zákaznické spokojenosti a porovnává zákaznickou zkušenost ve dvou gastronomických provozovnách, z nichž jedna se nachází v turisticky exponované oblasti a druhá je orientována především na místní obyvatele. Cílem je identifikovat rozdíly ve vnímání kvality služeb mezi těmito skupinami zákazníků a porovnat je s očekáváním a představami vedení podniku. Praktická část vzužýívá dotazníkové šetření mezi zákazníky, rozhovor s vedením a následnou triangulační analýzu, která odhaluje nesoulad mezi očekáváním managementu a skutečnou zkušeností klientů. Na základě výsledků jsou vymezeny klíčové oblasti neshod, ve kterých může podnik přijmout opatření ke zlepšení kvality služeb s ohledem na charakter jednotlivých provozoven a strukturu jejich zákaznické základny.
Vedoucí práce: Radek Tahal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses