Vliv změn rodičovského příspěvku a peněžité pomoci v mateřství na návrat rodičů na trh práce v České republice v letech 2014-2024 - Bílek, Jan (2025)
Diplomová práce zkoumá vliv změn rodičovského příspěvku a peněžité pomoci v mateřství a na rozhodování rodičů o načasování návratu na trh práce v České republice v letech 2014 až 2024. Teoretická část práce se zaměřuje na nastavení rodinné politiky v České republice s důrazem na její cíle a nástroje. Podstatnou částí je propojení ekonomických teorií trhu práce s rodičovstvím a následným určením hlavních faktorů ovlivňujících návratnost rodičů na trh práce. Praktická část práce analyzuje změny rodičovského příspěvku a peněžité pomoci v mateřství a nabízí bližší pohled na vývoj státních výdajů a počtu příjemců těchto dávek. Praktická část se zaměřuje na vývoj zaměstnanosti rodičů včetně flexibilních forem práce. Praktická část rovněž nabízí výsledky dotazníkového šetření, které bylo zaměřené na určení vlivu změn rodičovského příspěvku, peněžité pomoci v mateřství a dalších faktorů na návrat rodičů na trh práce. Diplomová práce závěrem zjistila, že peněžitá pomoc v mateřství nemá zásadní vliv na ekonomické rozhodování rodičů a působí jako ochranný prvek jejich příjmu. Na rozdíl od toho změny v rodičovském příspěvku mají zásadní vliv na rozhodování rodičů o návratu na trh práce a to především změna v jeho výši, která ovlivňuje finanční situaci rodiny. Maximální délka rodičovské dovolené ovlivňuje návrat rodiče na trh práce nepřímo, jelikož je doprovázena dostatečnou nabídkou flexibilních forem zaměstnání a předškolních zařízení poskytujících službu péče o děti.