Genderová rovnost na trhu práce v ČR a vybraných evropských zemích : Kvalitativní srovnání přístupů a vývoje 2015–2025 - Kubánek, Michal; Bartůsková, Lucia; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Genderová rovnost je aktuální problematikou na trhu práce. Zaručení rovnosti příležitostí na tomto trhu se je v souladu se snahou makroekonomické optimalizace. Cílem diplomové práce je zhodnotit úroveň genderové rovnosti na trzích práce v České republice, Německu a Dánsku v období mezi lety 2015 a 2025, identifikovat mechanismy, které vedou k rozdílům mezi vybranými zeměmi a navrhnout doporučení pro ČR, vedoucí k potenciálnímu zlepšení v této oblasti, založena na inspiraci osvědčených opatření pozitivně ovlivňující genderovou rovnost na německém a dánském trhu. Práce nejprve definuje stěžejní faktory genderové rovnosti, dle kterých je její úroveň odvozována. Komparativní analýza dat o zaměstnanosti, gender pay gap, vzdělání a péči o rodinu je doplněna pohledem Gender equality indexu. Pohled na vztah subjektů ekonomiky k tématu genderové rovnosti je poskytnut analýzou dotazníkového šetření od Ipsos. Na závěr jsou uvedena doporučení, která vzešla z předchozí analýzy. Slabé stránky českého trhu práce spočívají v nedostatečné flexibilitě, vedoucí k nízké popularitě částečných úvazků, jež by řešily kulturní tendence českého obyvatelstva definovat roli žen jako pečovatelek a roli mužů jako živitelů. Po úspěšné implementaci daňového zvýhodnění zkrácených úvazků v roce 2023, po vzoru Německa, je v práci navržen další krok skrze inspiraci dánským systémem „flexicurity“. Proti nalezeným kulturním strnulostem v oblasti politiky je navržena implementace kvót, zaměřených striktně na kandidaturu, nikoli na přímou delegaci mandátu. S implementací těchto opatření je očekáváno postupné prolomení momentálních kulturních bariér a posunutí českého trhu práce blíže k evropskému standardu genderové rovnosti.
Vedoucí práce: Lucia Bartůsková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses