Nemocenské pojištění v ČR v letech 2009-2024 a návrhy na jeho úpravu - Kodrlová, Martina (2025)
Hlavním cílem této diplomové práce je analýza vývoje nemocenského pojištění v České republice v letech 2009–2024. Dílčím cílem je na základě zjištěných informací formulovat doporučení ke zvýšení jeho efektivity a dlouhodobé udržitelnosti. Téma bylo zvoleno vzhledem k jeho společenskému významu a přímému dopadu na finanční situaci pracujících domácností. Teoretická část vymezuje sociální politiku, sociální zabezpečení a podrobně představuje systém nemocenského pojištění, včetně jeho vývoje, právní úpravy a jednotlivých dávek. Analýza potvrzuje dlouhodobou dominantní účast zaměstnanců a velmi nízkou účast OSVČ, jejichž zapojení v rámci sledovaného období výrazně klesá. Finanční bilance vykazuje přebytky v ekonomicky stabilních letech i vysoké deficity v krizových obdobích. Zásadní změny jsou patrné u ukazatelů dočasné pracovní neschopnosti. Zrušení karenční doby a pandemie COVID-19 vedly k prudkému nárůstu počtu ukončených případů a poklesu průměrné délky dočasné pracovní neschopnosti. Data ukazují, že zaměstnanci častěji volí krátkodobé pracovní neschopnosti v situaci, kdy je náhrada mzdy poskytována již od prvního dne. Na základě zjištěných informací jsou formulována doporučení. Navrhovaná opatření se zaměřují na zvýšení účasti OSVČ, například prostřednictvím povinné účasti, a na omezení zneužívání krátkodobých neschopností zavedením zkrácené karenční doby. Dále je navrženo vytvoření rezervního fondu nemocenského pojištění pro kumulaci přebytků a vyrovnávání finančních výkyvů. Navrženo je také sloučení nemocenského a zdravotního pojištění do jedné instituce pro zefektivnění administrativy a řízení dávek.