Analýza vybraných ukazatelů na kvalitu života v Praze a Jihomoravském kraji v letech 2020-2024 - Nekužová, Veronika; Loužek, Marek, 1975-; Pekárek, Štěpán; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se soustředí na analýzu vybraných objektivních ukazatelů na kvalitu života (QOL) v Praze a Jihomoravském kraji v letech 2020-2024. Cílem práce je zhodnotit, jak se vyvíjí kvalita života ve vydefinovaném období a identifikovat ukazatele, které tento vývoj nejvíce ovlivňují. Práce vychází z teoretické literární rešerše a analýzy dosavadních přístupů k měření kvality života. V rámci zhodnocení přístupů měření kvality života je v práci vytvořen index kvality života (QOLI) vycházející z 10 klíčových objektivních indikátorů. Hlavní metodou práce je panelová regrese, aplikovaná na vytvořený index kvality života, která slouží k identifikaci vlivů klíčových vybraných ukazatelů na QOLI. Empirická část potvrzuje stabilnější a vedoucí pozici Prahy, zatímco Jihomoravský kraj je shledán náchylnějším na negativní šoky. Výsledky regresního modelu a využití pružností poukazují na regionální disparity a asymetrickou citlivost krajů. Tyto odlišnosti statisticky významných proměnných vybízejí k implementaci cílené regionální politiky.
Vedoucí práce: Marek Loužek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses