Komparativní analýza vlivu zvyšování minimální mzdy na nezaměstnanost ve vybraných státech EU v letech 2012–2024 - Sosna, Václav (2025)
Práce se zabývá analýzou vlivu zvyšování minimální mzdy na celkovou míru nezaměstnanosti a míru nezaměstnanosti pracovníků s nízkou kvalifikací v České republice v letech 2012–2024, doplněnou o komparaci s vývojem trhu práce v Rakousku a Itálii. Cílem práce je ověřit, zda zvyšování minimální mzdy v České republice v letech 2012–2024 mělo statisticky významný vliv na míru nezaměstnanosti. Téma je aktuální vzhledem k výraznému růstu minimální mzdy v České republice v posledních letech a dlouhodobě přetrvávající debatě o jejích dopadech na trh práce. Autor využívá deskriptivní analýzu, korelační analýzu a ekonometrické modely vícenásobné regrese metodou nejmenších čtverců (OLS) s kontrolními proměnnými HDP a inflace. Analýza pracuje se čtvrtletními daty z Českého statistického úřadu, České národní banky a Eurostatu. Výsledky OLS modelů ukazují, že růst minimální mzdy nemá statisticky významný vliv na celkovou míru nezaměstnanosti ani míru nezaměstnanosti nízkokvalifikovaných pracovníků, což potvrzuje poznatky z relevantních studií v českém prostředí.