Výzvy a perspektivy hodnocení procesu digitalizace se zvláštním zřetelem na specifika trendů v prohlubování rozdílů mezi městy a venkovem - Kubíková, Martina; Pělucha, Martin, 1980-; Wokoun, René, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Digitalizace se v posledních dvaceti letech stala klíčovým faktorem, který zásadně ovlivňuje kvalitu života obyvatel. Tato disertační práce se zaměřuje na analýzu digitální mezery mezi městskými, příměstskými a venkovskými oblastmi s cílem rozšířit současné poznání o digitální mezeře a její konkrétní podobě v zemích Evropské unie, její kvantifikaci a identifikaci možností hodnocení jejích vymezených sfér. V kontextu nerovnoměrně rozložené dostupnosti digitální infrastruktury se práce soustředí na identifikaci klíčových faktorů, které přispívají k rozvoji procesu digitalizace. V rámci výzkumu byl vyvinut Kompozitní index digitální nerovnosti (KIDN) jako nástroj pro měření úrovně digitalizace v různých typech regionů (městské, příměstské, venkovské). Analýza potvrdila, že městské oblasti obvykle vykazují vyšší intenzitu využívání internetu než oblasti příměstské a venkovské, což naznačuje, že dostupnost digitální infrastruktury a úroveň digitálních dovedností hrají rozhodující roli v míře digitalizace. Význam faktorů, které ovlivňují velikost digitální mezery, se v jednotlivých modelech výrazně liší. Dále byla zkoumána souvislost mezi úrovní digitalizace měřenou Indexem digitální ekonomiky a společnosti (zkr. DESI, pro potřeby Evropské komise) na národní úrovni a velikostí digitální mezery mezi městskými, příměstskými a venkovskými oblastmi uvnitř jednotlivých členských států. Zjištění ukázala, že investice do rozvoje digitalizace mají pozitivní vliv na snižování digitální nerovnosti mezi městskými, příměstskými a venkovskými oblastmi členských států Evropské unie. S důrazem na specifika jednotlivých typů regionů práce zdůrazňuje potřebu zahrnutí příměstských regionů do analýzy digitální nerovnosti s cílem upozornit na
Vedoucí práce: Martin Pělucha
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální rozvoj [obor disert. práce]; disertace; dissertations