Analýza makroekonomické konkurenceschopnosti z pohledu nákladovosti faktorů ve vybraných zemích Evropy a USA - Marko, Šimon (2025)
Cílem této diplomové práce je analyzovat makroekonomickou konkurenceschopnost vybraných ekonomik s důrazem na nákladovost práce a kapitálu vybraných zemí Střední Evropy, Severní Evropy a vybraných velkých ekonomik Evropy s USA od roku 2005 do nejnovějšího dostupného roku. Teoretická část práce se zabývá definicemi a odbornými názory na konkurenceschopnost, žebříčky konkurenceschopnosti a zaměřuje se na jednotlivé aspekty jako jsou HDP per capita, produktivita práce, jednotkové náklady práce, akumulace kapitálu a definuje koncept jednotkových nákladů kapitálu. Praktická část se zaměřuje na analýzu jednotkových nákladů práce a kapitálu vybraných ekonomik s doprovodnými souvisejícími ukazateli. Praktická část je také doplněna o komparaci výsledků analýzy a propojení Solowova modelu s tématem práce a použitými ukazateli.