Analýza makroekonomické konkurenceschopnosti z pohledu nákladovosti faktorů ve vybraných zemích Evropy a USA - Marko, Šimon; Brůna, Karel, 1973-; Trandafir, David-Ionut; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Cílem této diplomové práce je analyzovat makroekonomickou konkurenceschopnost vybraných ekonomik s důrazem na nákladovost práce a kapitálu vybraných zemí Střední Evropy, Severní Evropy a vybraných velkých ekonomik Evropy s USA od roku 2005 do nejnovějšího dostupného roku. Teoretická část práce se zabývá definicemi a odbornými názory na konkurenceschopnost, žebříčky konkurenceschopnosti a zaměřuje se na jednotlivé aspekty jako jsou HDP per capita, produktivita práce, jednotkové náklady práce, akumulace kapitálu a definuje koncept jednotkových nákladů kapitálu. Praktická část se zaměřuje na analýzu jednotkových nákladů práce a kapitálu vybraných ekonomik s doprovodnými souvisejícími ukazateli. Praktická část je také doplněna o komparaci výsledků analýzy a propojení Solowova modelu s tématem práce a použitými ukazateli.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses