Marketingová a komunikační strategie na stadionu hokejového klubu HC Sparta Praha - Vilhumová, Kateřina; Gburíková, Alžbeta; Božková, Adéla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Cílem této bakalářské práce je objasnit, jak marketingová a komunikační strategie HC Sparta Praha ovlivňuje fanouškovskou zkušenost, emocionální prožitek a loajalitu návštěvníků domácích utkání. Práce se zaměřuje na porozumění tomu, jakým způsobem klub prostřednictvím jednotlivých nástrojů marketingového a komunikačního mixu vytváří hodnotu pro fanoušky a které faktory nejvíce formují jejich motivace a chování. Praktická část vychází z konkurenční analýzy extraligových klubů, z vlastní analýzy marketingového a komunikačního mixu HC Sparta Praha, z vlastního pozorování na stadionu a z kvantitativního dotazníkového šetření s kvalitativními prvky mezi fanoušky. Výzkum se soustředí na vnímání sportovní události jako kulturního zážitku, na roli emocí při návštěvě utkání a na význam osobní přítomnosti na stadionu oproti sledování prostřednictvím médií. Výsledky ukazují, že návštěva utkání je chápána jako silně emocionální a společenský zážitek, který zásadně ovlivňuje loajalitu fanoušků a částečně i jejich spotřebitelské chování. Klíčovými prvky pozitivní zkušenosti jsou atmosféra, audiovizuální prostředí, digitální služby a moderní formy komunikace. Z odpovědí respondentů zároveň plyne prostor pro zlepšení v oblasti oceňování dlouhodobých fanoušků a vizuální show na stadionu. Na základě těchto zjištění práce formuluje doporučení pro rozvoj komunikačních aktivit se zaměřením na posílení zážitkové a společenské hodnoty utkání a ocenění dlouhodobých permanentkářů.
Vedoucí práce: Alžbeta Gburíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses