Hodnocení účinnosti nástrojů proti daňovým únikům z DPH v České republice v letech 2015-2024 - Morkus, Václav; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zabývá efektivitou výběru daně z přidané hodnoty v České republice a dopady nástrojů daňové správy, které byly v letech 2015–2024 zavedeny s cílem omezit daňové úniky a zvýšit transparentnost daňového systému. Těmito nástroji jsou především kontrolní hlášení a elektronická evidence tržeb. Práce se zaměřuje na vývoj daňové mezery v DPH jako klíčového ukazatele efektivity výběru daní a porovnává výsledky České republiky s průměrem Evropské unie i s vybranými členskými státy. Z provedené analýzy vyplývá, že Česká republika dosáhla v posledních letech výrazného zlepšení ve výběru DPH – daňová mezera se snížila z 17,1 % v roce 2015 na 3,2 % v roce 2023. Tento vývoj potvrzuje rostoucí efektivitu finanční správy a pozitivní dopad digitalizačních opatření. Nejefektivnějším nástrojem se ukázalo být kontrolní hlášení, které s minimálními náklady umožňuje detailní porovnávání dat mezi plátci a odhalování daňových nesrovnalostí. Elektronická evidence tržeb, ačkoliv finančně náročnější, přispěla k posílení transparentnosti, férovosti a lepšímu dodržování daňových povinností ze strany podnikatelů. Součástí práce je také modelová situace plošného zavedení režimu reverse charge v České republice, která ukazuje, že by toto opatření mohlo snížit daňové úniky a zvýšit efektivitu výběru DPH. Na druhé straně by však mohlo krátkodobě ovlivnit příjmovou stránku státního rozpočtu v důsledku změny toku inkasa daně.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses