Dopady privatizácie českého bankového sektoru na stabilitu a hospodársky vývoj Českej republiky po roku 2000 - Richtárik, Viliam; Kozák, Jan, 1990-; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Predkladaná diplomová práca komplexne hodnotí dopady privatizácie českého bankového sektora na jeho finančnú stabilitu a akceleráciu úverovej ponuky v rokoch 2000 až 2008. Jej hlavným cieľom je pritom kvantifikovať vzťah medzi štrukturálnou zmenou vlastníctva v bankovom sektore ČR, ku ktorej došlo na prelome 20. a 21. storočia, základnými indikátormi finančného zdravia a faktormi hospodárskeho cyklu. Za účelom dosiahnutia primárneho cieľa práce je v jej empirickej časti využitá ekonometrická analýza korelácie časových radov a regresné modelovanie, doplnené o scenárovú analýzu. Výsledky skúmania preukázali, že privatizácia českého bankového sektora bola dominantným a štatisticky najvýznamnejším faktorom pre výrazný a trvalý pokles rizika kolapsu celého finančného systému, posudzovaného na základe objemu nesplácaných úverov. Pridaná hodnota práce spočíva najmä v kvantitatívnom odčlenení vplyvu privatizácie od cyklických vplyvov makroekonomických faktorov, ktoré viedlo k identifikácii dvoch zásadných skrytých hrozieb, a to cezhraničného prenosu šokov a procyklickosti úverovej politiky. Na základe týchto zistení sú v práci formulované cielené odporúčania de lege ferenda pre oblasť makroprudenciálnej politiky, vrátane zavedenia lokálnej likviditnej požiadavky a sektorovej diverzifikačnej požiadavky pre financovanie malých a stredných podnikov v ČR.
Vedoucí práce: Jan Kozák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses