Podpora hospodářsky slabých regionů ČR v letech 2014–2020 : efektivita nástrojů politiky soudržnosti EU - Ulrich, Libor (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá hodnocením efektivity nástrojů politiky soudržnosti Evropské unie v České republice prostřednictvím analýzy konvergence mezi regiony soudržnosti Praha a Severozápad v období 2014–2020. Cílem práce je posoudit, zda prostředky z fondů EU přispívají ke snižování meziregionálních rozdílů a následně určit, v jaké míře se socioekonomický vývoj obou regionů sbližuje či naopak rozchází. Práce využívá konvergenční analýzu časových řad vybraných ukazatelů, komparaci intenzity alokované podpory per capita (na hlavu) a deskriptivní metody interpretace trendů. Datová základna vychází především z publikací Českého statistického úřadu, databází dostupných prostřednictvím portálu DotaceEU.cz, včetně revizí Dohody o partnerství. Analýza ukazuje, že region soudržnosti Severozápad získává na obyvatele výrazně vyšší intenzitu podpory než region soudržnosti Praha, avšak ve většině ekonomických a infrastrukturních ukazatelů ke konvergenci nedochází. Naopak přetrvávají nebo se prohlubují rozdíly v HDP na obyvatele, tvorbě hrubého fixního kapitálu či dostupnosti lékařské péče. Dílčí sbližování je patrné pouze u vybraných sociálních a technických ukazatelů. Práce tak ukazuje, že efektivita politiky soudržnosti je podmíněna kombinací ekonomických, institucionálních a prostorových faktorů a že pouhá vyšší alokace prostředků nemusí vést k automatickému snižování regionálních disparit.