Společná měna, rozdílné světy : Analýza ekonomické divergence mezi členskými státy EMU v letech 2010–2024 - Králová, Simona; Štěpánek, Pavel; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou míry a příčin ekonomické divergence mezi členskými státy EMU v období let 2010 až 2024. Cílem práce je zjistit, jak rozsáhlé jsou přetrvávající ekonomické rozdíly v EMU a jakým způsobem na ně působila jednotná měnová politika ECB. Práce prozkoumává problematiku divergence prostřednictvím klíčových makroekonomických ukazatelů a metodou komparativní analýzy, se specifickým zaměřením na případovou studii Německa a Řecka, které reprezentují jádro a periferii měnové unie. Zkoumané období zahrnuje tři zásadní externí šoky: evropskou dluhovou krizi, pandemii Covid-19 a energeticko-inflační krizi. Výzkum potvrdil existenci hluboké a strukturální hospodářské divergence mezi členskými státy, která se v krizových obdobích spíše prohlubovala. Byly ověřeny tři hypotézy. První hypotéza, že jednotná měnová politika ECB působila asymetricky, byla potvrzena. Druhá hypotéza, předpokládající symetrické fungování transmisního mechanismu, byla vyvrácena, což potvrdilo přetrvávající makroekonomickou nesourodost. Třetí hypotéza, že strukturální nerovnováhy vedly k výrazně slabšímu přenosu měnověpolitických impulsů a pomalejšímu oživení, byla také potvrzena. Práce dospívá k závěru, že samotná měnová politika nemůže nahradit chybějící fiskální a institucionální integraci, která je nezbytná pro zajištění dlouhodobé soudržnosti a udržitelné konvergence EMU.
Vedoucí práce: Pavel Štěpánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses