Návrh 3D prostředí s cílem vyvolat specifickou emoční odezvu hráče - Tsyrlin, Igor; Dušek, Václav; Sklenák, Vilém, 1963-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou a tvorbou atmosférických 3D scén se zaměřením na vliv vizuálních prvků na emoce hráče. Cílem práce je identifikovat designové strategie, které dokážou cíleně vyvolat specifické pocity, jako jsou klid, nostalgie, napětí a strach. V teoretické části jsou vysvětleny principy atmosféry ve videohrách, psychologie vnímání, model emocí PAD a podrobně jsou rozebrány vizuální prvky (osvětlení, barvy, prostor, kompozice) a jejich vliv na emocionální vnímání hráče. Praktická část nejprve využívá metodu pozorování vizuálních prvků ve vybraných referenčních hrách (Journey, Inside, What Remains of Edith Finch). Na základě těchto poznatků byla následně v programu Blender navržena a realizována dvě kontrastní 3D prostředí – dětský pokoj a hororový koridor, a to s využitím odlišných vizuálních postupů. Empirická část práce pak formou kvantitativního dotazníkového šetření ověřovala reakce respondentů na vytvořené scény. Analýza dat ukázala, že většina respondentů vnímala atmosféru obou prostředí v souladu s autorovým záměrem. Výsledky dále potvrdily, že klíčovou roli při utváření atmosféry hraje především osvětlení v kombinaci s barevnou paletou, zatímco rozdíly v herní zkušenosti či pohlaví respondentů se projevily méně výrazně než samotné vizuální zpracování.
Vedoucí práce: Václav Dušek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses