Role pracovní migrace v kotextu stárnutí populace na trh ráce v ČR za období 2000-2024 - Řeháková, Dominika (2025)
Diplomová práce se zabývá rolí pracovní migrace v kontextu stárnutí populace na trhu práce v České republice v období 2000–2024. Analýza vychází z ukazatelů, jako je počet obyvatel a cizinců na území ČR (celkově i v produktivním věku), jejich věková struktura a účast na trhu práce podle klasifikací CZ-NACE a CZ-ISCO. Cílem, který si diplomová práce klade, je zjistit, jak demografické změny, zejména stárnutí populace a snižující se podíl obyvatel v produktivním věku, ovlivňují vývoj trhu práce v České republice. Práce se zaměřuje na období let 2000 až 2024. Analyzuje, jak se tyto změny promítají do struktury a dostupnosti pracovní síly. Důraz je kladen na roli pracovní migrace. Práce na ní nahlíží jako na jeden z nástrojů, který může přispět k částečné kompenzaci úbytku domácích pracovníků v souvislosti se stárnutí populace. Současně zkoumá, do jaké míry může pracovní migrace kompenzovat úbytek domácích pracovníků způsobený těmito trendy. Výzkum vychází z analýzy statistických údajů a opírá se o teoretické přístupy z oblasti pracovní ekonomie, migrační teorie a demografické ekonomie. Výsledkem práce je vyhodnocení významu migrace v kontextu stárnoucí populace.