Optimalizace vzdělávacího systému ve vybrané organizaci - Laurichová, Dominika; Legnerová, Kateřina, 1965-; Schimmer, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Vzdělávání a rozvoj zaměstnanců jsou klíčové oblasti řízení lidských zdrojů zásadně ovlivňující výkonnost a konkurenceschopnost organizací. Nastavení efektivního systému vzdělávání je komplexní proces, jímž se zabývají odborníci na personální řízení. Správně fungující systém rozvíjí kompetence, zvyšuje motivaci a přispívá k plnění strategických cílů společnosti. Nekonzistentní nebo nesystematické vzdělávání může vést k neefektivnímu využití zdrojů. Také omezuje celkový rozvoj lidského kapitálu. Proto je nutné tyto procesy podrobně analyzovat a optimalizovat dle potřeb organizace. Cílem práce je analyzovat a zhodnotit současný systém vzdělávání ve vybrané společnosti a navrhnout opatření pro zvýšení jeho efektivity. K dosažení cíle je použita kvalitativní metoda polostrukturovaných rozhovorů doplněná vlastním pozorováním a jsou formulovány konkrétní návrhy pro zlepšení.
Vedoucí práce: Kateřina Legnerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses