Návrh vizuální identity neziskové organizace Centrum ALMA - Mecerová, Michaela (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem nové vizuální identity pro neziskovou organizaci Centrum Alma, z.ú., působící zejména v oblasti adiktologie a podpory pěstounských rodin. Cílem práce je vytvořit ucelený, funkční a empatický vizuální styl, který sjednotí komunikaci organizace, bude reflektovat hodnoty lidského přístupu a bezpečí a zároveň zajistí důvěryhodnou reprezentaci navenek. Teoretická část je věnována základům brandingu a vizuální identity, přičemž v závěru se soustředí na specifika těchto oblastí v neziskovém sektoru. Praktická část vychází z analýzy stávající prezentace, potřeb cílových skupin a srovnání s konkurencí. Na základě těchto poznatků vznikl návrh vizuální identity, který zahrnuje redesign loga, barevný systém, typografii a doplňkové grafické prvky. Tento styl je následně aplikován na konkrétní výstupy. Metodika práce kombinuje primární a sekundární kvalitativní výzkum. Poznatky vychází především z metody pozorování a hloubkových rozhovorů s vedením organizace i jejími zaměstnanci. V samotné fázi navrhování byly klíčové informace čerpány z pravidelných konzultací s klientem. Výsledkem práce je komplexní vizuální identita, která byla klientem pozitivně přijata. Nový vizuální styl má potenciál zvýšit atraktivitu a přístupnost organizace a celkově zkvalitnit komunikaci s klienty i veřejností.