Vývoj financování školství, vědy a výzkumu a zdravotnictví v České republice, Dánsku, Lotyšsku a Německu v letech 1999–2023 - Branyšová, Barbora; Zeman, Karel; Kozák, Jan, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na komparativní analýzu vývoje financování tří klíčových oblastí veřejného sektoru – školství, vědy a výzkumu a zdravotnictví – v České republice, Dánsku, Lotyšsku a Německu v období let 1999–2023. Cílem práce je posoudit, jak se liší výše veřejných výdajů na tyto oblasti mezi jednotlivými zeměmi a jaký je jejich vztah k dosaženým výsledkům v ukazatelích kvality. V teoretické části je popsán institucionální rámec a mechanismus financování sledovaných sektorů. Analytická část se zabývá vývojem výdajů jako podílu na HDP a následně hodnotí souvislost mezi úrovní financování a kvalitativními ukazateli – například výsledky testování PISA, publikační činností či střední délkou života. Z provedené analýzy vyplývá, že země s vyšším a dlouhodobě stabilním podílem výdajů na HDP, jako je Dánsko a Německo, dosahují lepších výsledků ve všech sledovaných oblastech. Česká republika vykazuje postupné zlepšování, zatímco Lotyšsko zaznamenává výrazný růst z nižší základny. Výsledky potvrzují pozitivní vztah mezi výší veřejných investic a kvalitou výstupů ve vzdělávání, výzkumu i zdravotnictví.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses