Vizuální smog ve veřejném prostoru : případová studie ulice 9. května v Táboře - Frouzová, Helena; Hábová, Anna, 1994-; Hemerková, Magdalena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou vizuálního smogu a reklamy ve veřejném prostoru se zaměřením na vysoce frekventovanou ulici 9. května v Táboře. Cílem práce je identifikovat zdroje vizuálního smogu ve vybrané lokalitě a na základě zjištěných dat navrhnout strategii pro jejich kultivaci. V teoretické části jsou vymezeny a definovány klíčové pojmy a následně je práce zasazuje do kontextu marketingu, urbanismu a psychologie. Praktická část kombinuje objektivní analýzu reklamního značení dle stanovené metodiky, která využívá odborného posudku, s průzkumem veřejného mínění, kterého se zúčastnilo 213 respondentů. Výsledky výzkumu prokázaly silnou korelaci mezi odborně podpořeným objektivním hodnocením a vnímáním veřejnosti. Ne základě toho byla potvrzena přítomnost vizuálního smogu, přičemž problematické prvky byly identifikovány ve všech vymezených kategoriích. Jedná se o vysoký počet výrazných barev, nevhodnou práci s písmem, neadekvátní velikost a užití polepových prvků, nesystematickou hierarchii a množství prvků i despekt k architektuře v různých podobách. Z práce současně vyplývá, že problematika vyžaduje komplexní řešení všech problematických aspektů dohromady, nikoliv selektivně. Na základě těchto zjištění jsou pro město Tábor navrhnuty konkrétní nástroje kultivace založené na pozitivní motivaci. Tyto nástroje zahrnují vytvoření Manuálu dobré praxe pro označování provozoven, ustanovení pozice koordinátora a případné zavedení motivačního dotačního programu pro podnikatele či vlastníky nemovitostí.
Vedoucí práce: Anna Hábová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses