Vliv pandemie COVID-19 na trh práce a migraci v České republice v letech 2019-2024 - Dosadil, Pavel (2025)
Diplomová práce je zaměřena na vliv pandemie Covid-19 na trh práce a migraci v České republice v letech 2019-2024. Kromě zmíněného sladovaného období jsou taktéž podrobněji rozebrána jednotlivá čtvrtletí let 2020 a 2021, což má za cíl podrobnější posouzení vlivu pandemie Covid-19. Teoretická část je zaměřena na definování pojmů spojených s trhem práce, migrací či tématikou pandemie Covid-19. Zkoumané jsou následně jednotlivé faktory trhu práce, mezi které patří především nezaměstnanost, nabídka práce či poptávka po práci. Z hlediska migrace je tato práce zaměřena na počet cizinců, jejich věk či zemi původu nebo také saldo migrace. Pomocí statistických dat z veřejných databází Českého statistického úřadu, Ministerstva práce a sociálních věcí či Eurostatu je zhodnocen vývoj ve sledovaném období, a především posouzen vliv pandemie Covid-19 na trh práce a migraci. Na základě provedeného výzkumu je potvrzena hlavní hypotéza, že pandemie Covid-19 neovlivnila výrazně trh práce v České republice v letech 2020 a 2021.