Zdravotnictví a veřejné finance v ČR v letech 2010–2025 : struktura, vývoj a vliv na praxi poskytovatelů péče - Přecechtělová, Valerie (2025)
Diplomová práce se zabývá otázkou, zda současné nastavení veřejného financování zdravotnictví v České republice v letech 2010–2025 odpovídá potřebám systému. Hlavním cílem práce je potvrdit hypotézy: Hypotézu 1 (H1): Veřejné výdaje na zdravotnictví v České republice v daném období rostly, avšak jejich struktura a způsob alokace neodpovídají prioritním oblastem, zejména v personálním a provozním zajištění systému. Hypotézu 2 (H2): Zdravotnický personál vnímá pracovní podmínky jako napjaté, což může naznačovat nesoulad mezi výší veřejných výdajů a skutečnými potřebami v praxi. Dalším cílem práce je analyzovat vnímání pracovních podmínek zdravotnickým personálem a identifikovat nesoulad mezi makroekonomickými daty a realitou v praxi. V teoretické části jsou použity metody deskripce a literární rešerše. V praktické části jsou využity metody kvantitativní analýzy, komparace a kvalitativního šetření. Data pro analýzu a komparaci jsou převzata zejména z databází Českého statistického úřadu, ÚZIS a mezinárodních databází Eurostat a OECD. Přidaná hodnota vyplývá ze zasazení tvrdých ekonomických dat do kontextu každodenní reality poskytovatelů péče. Cíl práce byl splněn. Byly verifikovány obě stanovené hypotézy: Hypotéza 1 (H1): Veřejné výdaje na zdravotnictví v České republice v daném období rostly, avšak jejich struktura a způsob alokace neodpovídají prioritním oblastem, zejména v personálním a provozním zajištění systému. Hypotéza 2 (H2): Zdravotnický personál vnímá pracovní podmínky jako napjaté, což může naznačovat nesoulad mezi výší veřejných výdajů a skutečnými potřebami v praxi. Analýza dat prokázala, že ačkoliv veřejné výdaje rostly, jejich neefektivní alokace neodpovídá potřebám praxe, což vede k nespokojenosti zdravotnického personálu a ohrožení dostupnosti péče.