Vliv poválečné hospodářské politiky a prvního pětiletého plánu (1945-1953) na vztah Sudet k československé a české ekonomice - Richtr, Daniel Alex; Drábek, Jakub, 1989-; Jakubec, Ivan, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Práce se soustředí na analýzu hospodářství po druhé světové válce v severních Čechách. Důraz bude kladen především na těžký průmysl a jeho vývoj s ohledem na dvouletý plán a první pětiletý plán v Československu. Práce se bude také zabývat dekrety prezidenta Edvarda Beneše a jejich následkům v bývalé provincii Deutschböhmen. Práce se snaží být přínosná pro identifikaci problémů ve vyloučených lokalitách a při hledání řešení a úprav podpůrných programů pro vyrovnání ekonomické situace problematických regionů. Teoretická část se zaměřuje na teorii investování do lidského kapitálu a teorii plánování. Plánování je také rozloženo na období národně socialistické válečné plánování, poválečné plánování a Benešovy dekrety a socialistické plánování sovětského typu a plánování během prvního pětiletého plánu v Československu. Empirická část následně rozebírá klíčová průmyslová odvětví ve zkoumaném regionu a efekt legislativy a hospodářských plánů na severní Čechy.
Vedoucí práce: Jakub Drábek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses