Mikrotransakce ve videohrách : psychologické principy motivace a manipulace - Nguyen, Quang Dao; Sigmund, Tomáš; Pavlů, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu mikrotransakcí ve videohrách z perspektivy psychologických principů motivace a manipulace. Bylo zkoumáno, jakým způsobem jsou mikrotransakce integrovány do herního designu a jaké mechanismy, včetně strachu z promeškání (FOMO), klamu utopených nákladů a efektu těsného neúspěchu, přispívají k udržení angažovanosti a podpoře monetizace. Pozornost byla věnována také vymezení hranice mezi motivačním a manipulačním designem v kontextu současných obchodních modelů. Byla systematizována typologie mikrotransakcí napříč modely Free-to-Play (F2P) a Games-as-a-Service (GaaS), se zaměřením na kosmetické, výkonnostní a náhodné systémy. Metodologický přístup zahrnoval analýzu odborné literatury, tři případové studie vybraných herních titulů (Valorant, Survivor.io a Counter-Strike 2) a empirickou analýzu založenou na polostrukturovaných rozhovorech s hráči. Bylo zjištěno, že návrh mikrotransakcí významně formuje psychologické podmínky hráčského rozhodování. Syntéza teoretických poznatků a empirických dat prokázala, že kombinace časové naléhavosti, náhodnosti a zamlžené cenové struktury představuje nejvyšší riziko manipulace a zásadně ovlivňuje vnímanou férovost. Efekt strachu z promeškání (FOMO) a efekt věnovaného pokroku byly identifikovány jako klíčové faktory podporující opakované zapojení a nákupní chování u sezónních postupů. Bylo doloženo, že hranice mezi motivačním a manipulačním designem je dynamická, avšak je překročena v situacích, kdy jsou záměrně vytvářeny umělé překážky s primárním cílem vyvolat platbu. Za minimální etický standard byla určena transparentní kosmetická monetizace s předvídatelnou dostupností a bez dopadu na herní výkon. Výsledky poskytují podklad pro návrh férovějších monetizačních postupů.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses