Tvorba audioreaktivního systému pro živá vystoupení - Kadlec, Vít (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vizualizací hudby pomocí audioreaktivních systémů. Hlavním cílem práce je navrhnout a vytvořit funkční prototyp audioreaktivního systému pro živá představení a poskytnout komplexní dokumentaci tvůrčího procesu, který může sloužit jako metodický základ pro další tvůrce v této oblasti. Práce nejprve vymezuje teoretický kontext vizualizace hudby a generativního umění, který slouží jako uvedení do této oblasti. Dále jsou popsány technické principy zpracování zvuku a audioreaktivity, které jsou později používány v praktické části. Na základě komparativní analýzy softwarových nástrojů byl pro praktickou realizaci vybrán program TouchDesigner, a to především díky unikátní kombinaci výkonu, architektury propojující robustní grafický engine a zpracování zvuku, podporou jazyka Python a dostupnosti nekomerční licence. Jádrem práce je experimentální část, která se věnuje testování metod analýzy zvukového signálu a různých vizualizačních technik. Výsledky prokázaly, že pro dynamické prostředí živých koncertů jsou základní metody analýzy nedostatečné z důvodu nutnosti manuální rekalibrace a náchylnosti k chybám. Jako optimální řešení byl proto implementován externí nástroj ARE (Audio Reactive Engine), který díky automatické kalibraci prahových hodnot zajišťuje spolehlivou synchronizaci vizuálu s hudbou. V oblasti vizualizace byla ověřena efektivita GPU akcelerovaných částicových systémů (POPs), které umožňují simulovat komplexní organické struktury v reálném čase. Hlavním výstupem práce je funkční prototyp, který autonomně reaguje na rytmické a frekvenční složky elektronické hudby. Při jeho vývoji bylo zjištěno, že pro estetickou kvalitu vizualizace je kritickým faktorem preprocessing a mapování dat, které eliminují nežádoucí digitální šum surového signálu.